Lassan, de tovább lassul a drágulás, kevesebben akarnak építkezni

Megtört a vidéki lendület a lakáspiacon, a drágulás folyamatosan lassul – írta friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató, amely szerint csökkenőben van az építkezési hajlandóság is a következő 12 hónapra vonatkozóan.

A GKI júliusi felmérése szerint az ingatlanokkal foglalkozó, válaszadó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak. Budapesten csaknem minden lokáció esetében javultak a várakozások. Keleten csak a panellakások esetében nem történt romlás, nyugaton csak a családi házaknál volt pozitív elmozdulás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – január és április után – júliusban is romlottak valamelyest. Az előző negyedévhez képest mind a biztos (tehát, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót), mind a valószínű szándékú körben is csökkenés következett be. Ezek a várakozások hét negyedéves mélypontjukra estek vissza.

A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent némileg az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Ez utóbbi téren a kivárás a meghatározó.

 

A lakásáraknak a következő 12 hónapban várható változása, 2017. július

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

Nem panel társasházi lakások 3 (3,6)
Budai zöldövezet 3 (5)
Egyéb Buda 3 (5)
Pesti belváros 4 (5)
Pesti zöldövezet 3 (2)
Egyéb Pest 2 (1)
Panellakások – Észak-Pest 2 (1)
Panellakások – Dél-Pest 1,5 (1)
Panellakások – Buda 2,5 (2)
Családi házak – Pest 3 (1,5)
Családi házak – Buda 1,5 (3)
Budapest összesen 2,5 (2,9)

Zárójelben az előző – 2017. áprilisi – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten nem sokat csökkentek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Idén áprilisban a válaszadók 47%-a számított tovább emelkedő árakra, most 38%-uk. A stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 50-ről 59%-ra emelkedett.

A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3% közötti sávban helyezkedik el. A keleti és nyugati régióban a várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott (most is mindkettő 2% körüli).

A júliusi felmérés során a lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) a fővárost és az ország egészét illetően ellentétes irányba mozdultak el áprilishoz képest. Míg a budapesti index csaknem 3 ponttal emelkedett, az ország egészére vonatkozó mutató bő 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 3, az országos 7 ponttal került lejjebb. Az országos index hét negyedéves mélypontra jutott.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.