Alig lehet alkudni a panelre és a téglára

Családi házakra Budapesten lehetett a legkevesebbet, 5%-ot alkudni. Pest megyében már 6%, vidéken 9% volt erre az ingatlantípusra az átlagos alku mérték. Lakások esetén ennél kisebb árcsökkenést kellett az eladóknak elszenvedniük, mindössze 3-4%-ot, legyen az panel, vagy téglalakás – közölte a Duna House, saját júliusi forgalmát elemző összegzését idézve.

Az ország keleti felén 217– a nyugati oldalon pedig 205 ezer Ft-os négyzetméter áron vették a panellakásokat júliusban. Ugyanez a típus Pesten 331-, Budán pedig 367 ezer Forintért cserélt gazdát. Téglaépítésű lakásokat Kelet-Magyarországon 308, keleten 247 ezer Ft/m2 áron vásároltak a vevők. Ugyanezt a típust Pesten 444, Budán 552, a Belvárosban pedig 571 ezerért vették négyzetméterenként.

Felújítandó használt lakást Kelet-Magyarországon vettek legkevésbé, a tranzakciók mindössze 5%-ában. Az ország többi részén ugyanezt a minőséget 8% körüli arányban vásárolták. A kiváló minőségű ingatlanokat keleten vették leginkább, az esetek 37%-ában, míg a nyugati megyékben csak minden negyedik volt ilyen. Közép-Magyarországon ugyanezt a minőséget az esetek 30%-ában vásárolták.

Júliusban szinte minden ötödik leendő vevő megjelölte a XIII. kerületet, mint potenciális vásárlási célpontot. Ezzel kiemelkedik a mezőnyből, ugyanis a második legkedveltebb, XIV. vagy VII. kerületet is a vevők 16%-a jelölte csak meg. A szomszédos VI. kerület is népszerű volt, azt a vevőjelöltek 15%-a választaná.

Júniushoz hasonló forgalom zajlott az ingatlanpiacon júliusban is, amikor a tranzakciók száma megközelítette a 13 ezres értéket, mellyel a harmadik legerősebb hónap lett az idei évben. Tavaly ugyanekkor már mérséklődött a piac, így a mostani szinttől 15%-kal kevesebb adás-vétel zajlott. Összességében idén 87 617 ingatlaneladást becsült a Duna House, amely már alig, mindössze 3%-kal marad el a tavalyi év első 7 hónapjától.

Megszakadt a lefelé tartó keresleti trend, ugyanis július hónapban 74 pontról 79-re ugrott a Keresleti Index. Ez még így is az idei második leggyengébb szint, mégis látványos ugrás az év eleje óta tartó folyamatos esést követően.

A Duna House adatai szerint néhány százalékkal csökkent a befektetők jelenléte Budapesten az előző hónapokhoz viszonyítva, de így is a legerősebb csoport, amely a vevők több mint harmadát tette ki. Jellemzően 29 millió Forint körül költöttek lakásokra. Őket az elsőlakás vásárlók és a nagyobba költözők követik, egyaránt 22-22 %-ot kitevő jelenlétükkel. déken általában a nagyobba költözők csoportja a legnépesebb, júliusban azonban a befektetők vették át azt a pozíciót. A vevők 31%-a vallotta magát ennek, és 15,5 millió körüli ingatlanokat vettek. A vevők negyede elsőlakás vásárló volt, másik negyede pedig nagyobba költöző, így a vevők köre nagyon hasonló lett a fővárosiéhoz.

Más szakértők szerint a nyár végén, az ősz elején várhatóan megélénkül a nyaralók forgalma. Ilyenkor is érdemes nézelődnie a vevőjelölteknek, hiszen azok az eladók, akik már a tél vége óta árulják hétvégi házaikat de még mindig nem találtak vevőre, feltehetően tesznek bizonyos engedményeket. A legnagyobb pezsgés a Balaton mellett valószínűleg a Velencei-tónál, kisebb mértékben a Tisza-tónál lesz. Mindkét kisebb tavunk felfelé ívelő szakaszban van, az előbbinek főleg az északi parti része, Sukoró környéke, az utóbbinál pedig Abádszalók és Poroszló körzete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.