Közel a metró? Drágább lesz a lakás!

A jó közlekedés mindig is értékmeghatározó tényező volt az ingatlanpiacon. Ha a tömegközlekedést használjuk, mi lehet jobb megoldást, mint egy metróvonal mellett, illetve metrómegállók közelében fekvő lakás? A szakértők szerint a metróközeli ingatlanokat valóban kedvelik a vevők. De mit jelent ez az árakat tekintve?

ingatlanbefektetés

Budapesten több metróvonal esetében is megvizsgálhatjuk azok ingatlanárakra gyakorolt hatását. Az ingatlanközvetítők szavai alapján úgy tűnik, hogy valóban megemeli az árakat a metró közelsége, azaz megfigyelhető egy bizonyos százalékos többlet az érintett ingatlanok esetében. Abban ugyanakkor eltérnek a vélemények, hogy egy-egy metróvonal mekkora területen érezteti hatását.

5-10 százalékkal magasabb árak a XI. kerületben a metró közelében

Az ingatlanpiaci árak már akkor emelkedni kezdtek a XI. kerületben, amikor a városvezetés bejelentette, hogy a 4-es metró átadására hamarosan sor kerül – jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. És nem csak a 4-es metró közvetlen közelében lehetett tapasztalni az árak emelkedését, hanem egy tágabb területen megfigyelhető volt ez. Szerinte a megállóktól általában öt keresztutcáig lehet érezni az árnövelő hatást, “ami jellemzően egy 500 méteres távolság a szélrózsa minden irányában”.

olcsó

Mindez az árakat tekintve – a kétszobás lakások esetében – 5 és 10 százalékkal magasabb összeget jelent a metróközeli lakásoknál. Ez persze csak egy átlag, ennél kisebb és nagyobb eltérések is előfordulnak. Utóbbira lehet példa az Allee környéke, ahol olykor jóval nagyobb, akár a 20 százalékot is elérő a különbség a metróközeli ingatlanok javára. Ebben persze az is közrejátszik, hogy ez a környék rettentően kedvelt, mind a befektetők, mind a magánvásárlók körében.Zuglóban is az “örök favorit” a metróközeli ingatlan

Teljes mértékben érezhető, valamint távolságban és árban is meghatározható a 2-es metróvonal hatása a XIV. kerület ingatlanpiacára – hangsúlyozta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Zugló esetében már egy évtizedek óta létező metróvonalról beszélünk, mégis a vevők számára változatlanul jelentős vonzerővel bír.

lakáspiacon
Az egyetlen dolog, ami el tudja riasztani a vevőket, ha a metróközeliség mellett főútvonalra néz az adott ingatlan. Amikor a Nagy Lajos király útjára vagy a Kerepesi útra néznek egy lakás ablakai, akkor az visszarettenti az érdeklődőket. Ha viszont ilyen tényező nem áll fenn, és a lakás a metrótól mintegy 5-7 perces, vagy maximum 10 perces sétára – azaz legfeljebb 1 kilométeres távolságra – található, akkor az határozottan értéknövelő tényező.Újpesten az egész kerület megérzi a metró hatásátBalla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a 3-as metrónak, és az ezzel járó jó megközelíthetőségnek nem csak pár közeli utcára, hanem az egész kerületre nézve pozitív hatása van.

Azért lehet ezt ilyen határozottan kijelenteni, mert a szakértő által vezetett két iroda pont két olyan kerületben található, melyek közül az egyiket érinti a metró, a másikat viszont nem. Tapasztalatai alapján a IV. kerületben 5-10 százalékkal magasabbak az árak a XV. kerületihez képest, amit a szakértők elsősorban a metróközeliségnek tudnak be.

Annál is inkább ez lehet az oka a némileg magasabb áraknak, mert a metróközeli utcák árait tekintve már nem figyelhető meg további értéktöbblet. “Nem látunk lényeges különbséget a metróállomástól 1-2 percnyire lévő ingatlanok és a távolabbiak árai között”. Nehezíti az összehasonlítást ugyanakkor az, hogy az ingatlanok áraira a távolságon túl sok egyéb szempont is hatással van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.