Tovább drágulnak az új lakások

A statisztikai hivatal arról számolt be pénteken, hogy 2016-ban épült új lakások száma 9994 volt, 31%-kal több, mint egy évvel korábban, míg Budapesten 44%-os volt a növekedés. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31 559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015. évinek.

„Bár a lakásépítések óriási lendületet vettek tavaly, az építőiparon belül az épületek építésének volumene 2016-ban a megelőző három évben tapasztalt növekedés után számottevő csökkenést mutatott” – kommentálta a KSH gyorstájékoztatóját Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója.

A szakember arra számít, hogy folytatódik az új lakások árának emelkedése, aminek a legfőbb oka a kivitelezési költségek növekedése – ez az idén és jövőre is meghatározó tendencia maradhat.

A kivitelezési költségeket a tovább csökkenő kivitelezői kapacitások hajtják fel: Németországban és Ausztriában is dübörögnek az újlakás-építések, ami nem csak itthonról, de egész Közép-Kelet-Európából elszívja az építőipari szakmunkásokat.

„Az infrastrukturális beruházások csökkenése ugyan elvben teremtene szabad kivitelezői kapacitásokat, de mivel ott egészen más szakértelemre van szükség, a lakásépítők csak nagyon korlátozottan tudják kihasználni az így felszabaduló munkaerőt és kivitelezési szakértelmet” – fogalmazott a Cordia vezérigazgatója.

Mindezzel párhuzamosan az építőipari szolgáltatások iránti fejlesztői kereslet folyamatosan emelkedik, hiszen az építési engedélyek száma rohamosan nő, vagyis mind többen kezdenek építkezésbe.

Az újlakás-árak emelkedése dacára Földi Tibor úgy véli, most relatíve kedvezőbb feltételekkel juthatnak új otthonhoz a vásárlók, mint egy évtizeddel ezelőtt. A havi nettó átlagkereset a KSH adatai alapján nemzetgazdasági szinten több mint 40 százalékkal nőtt 2007-hez képest, vagyis mintegy kétszer gyorsabb tempóban, mint ahogy az új lakások drágultak ugyanezen időszak alatt. Mindemellett kedvező lehetőséget teremt a CSOK, illetve az, hogy a forinthitelek kamata alacsony, devizaárfolyam-kockázattal pedig nem kell számolniuk a hitelfelvevőknek.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.