Rendszeres jelentések a budapesti ingatlanpiacról

A Balla Ingatlan ezentúl minden negyedévben ingatlanpiaci riportokkal jelentkezik, melyek kerületi, illetve kerület-csoportonként az adatokra helyezik a hangsúlyt. Ezekben a jelentésekben áttekintik az egyes budapesti kerületek, és azon belül az egyes városrészek, valamint az agglomerációs területek ingatlanpiaci árait és a főbb trendjeit. Az első negyedéves jelentések már elérhetők a cég honlapján. (http://ballaingatlan.hu/piacijelentesek/)

A jelentések elsősorban adatokat közölnek a budapesti ingatlanpiacról, így táblázatok és grafikonok révén igyekeznek teljes képet adni a főváros egyes kerületeinek, valamint az agglomerációs ingatlanpiacnak az alakulásáról. Természetesen ezeket az adatokat kiegészítik néhány magyarázó mondattal is, hogy még tisztábbá váljon az érdeklődők számára az aktuális helyzet és az irányok.

A negyedévente közzétett riportokban nem csak az új és használt lakások kínálati árai szerepelnek, hanem egyes esetekben sorra vesszik az épülő ingatlanok, illetve a kilátásban lévő projektek számát is. Az adatok igen hasznosak lehetnek azok számára, akik tájékozódni akarnak ingatlaneladás vagy -vásárlás előtt egy adott kerületben jellemző kínálati átlagárakról. De talán még ennél is többet segít azoknak, akik az egyes kerületek árait szeretnék összehasonlítani, hogy így mérlegeljék a lehetőségeiket.

Az eladó lakások mellett megtalálhatók a jelentésekben az egyes kerületek bérleti piacaira vonatkozó friss adatok, így az, hogy a kiadó lakást keresők milyen bérleti díjakra számíthatnak. Ezzel a lakásbérlés iránt érdeklők számára is tudnak némi támpontot adni, ezáltal könnyebbé téve számukra az eligazodást a kínálatban.

Az említett számok mellett természetesen szöveges, de vázlatpontokba szedett formában adnak átfogó képet a kerületi, kerületcsoporti, illetve az egyes agglomerációs piacok helyzetéről, valamint közlik várakozásaikat is a használt, az újépítésű ingatlanokat és a bérlakásokat illetően.

Mindezen túl minden kerületi jelentések végén a budapesti piacról is közölnek egy átfogó képet többféle adat segítségével. Itt megjelennek a már feldolgozott adat alapján az adott időszak tranzakciós számai, az épített lakások mennyisége, az építési engedélyeké vagy a négyzetméter-adatok.

Végül pedig két grafikon segítségével nemcsak az tranzakciószámok, és az új- valamint a használt lakások árának elmúlt években jellemző alakulását mutatják be, hanem becslést adnak arra nézve is, hogy miként változnak ezek a számok az idei és a jövő évben.

A már megjelent első negyedéves jelentésből kiderül, hogy a Balla Ingatlan várakozásai szerint az új lakások átlagára tovább emelkedik idén és jövőre is, ugyanakkor a használt lakások esetében már egy enyhe árcsökkenés valószínű a 300 ezer forintos átlagos négyzetméterár felé. Ezzel párhuzamosan a tranzakciószámok is csökkennek a használt lakások esetében, míg az újépítésűeknél további emelkedés várható.

A piaci elemzéseket a Balla Ingatlan saját tranzakciós adatai, ingatlanhirdetések és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatainak feldolgozása alapján hozták létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.