A Balla Ingatlan szerint megtorpantak a panelárak két pesti kerületben

Egyelőre a túlárazottság jellemző a XIV. és a XVI. kerület ingatlanpiacára, azonban a szakértő szerint már érezni lehet a panelárak megtorpanásának előszelét, mely akár ereszkedésbe is válthat – véli a Balla Ingatlan képviselője.

Az idei év félideje felé közeledve stagnáló kereslettel találkozhatunk a XIV. és XVI. kerületek ingatlanpiacán. Növekedésről már szó sincs, és úgy látszik, hogy kezd kialakulni az egyensúlyi helyzet az ingatlanpiacon  – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Ennek hatására az eddig rendkívül felkapottnak számító panellakásoknál a négyzetméterárak megtorpantak, és most már inkább lefelé mutat az irány.

“Egyre inkább érzékeljük azt, hogy egy-egy túlárazott panel teljesen beragad a piacon, szinte már hívásunk sincs rá” – fogalmazott az ingatlanközvetítő, aki hozzátette, hogy az elmúlt egy hónapban érezhetően csökkent az érdeklődők száma a két kerület ingatlanpiacán az azt megelőző hónapokhoz képest. Ezzel párhuzamosan – kismértékben ugyan, de – bővülni kezdett a kínálat. Ennek oka egyszerű: a vevői keresletcsökkenés az eladói oldal növekedésével jár – tette hozzá Sebestyén Tamás.

Ennek ellenére továbbra is jellemző, hogy sokan egészen abszurd ár-elképzeléssel próbálnak piacra lépni lakásuk meghirdetésekor. Abból indulnak ki, hogy láttak a közvetlen környezetükben egy adott áron értékesített ingatlant, vagy legalábbis hallottak róla, majd ebbe az információba kapaszkodva próbálják meghatározni saját lakásuk árát. Ez pedig sokszor téves árképzéshez, majd végül a piacon beragadó ingatlanhoz vezet.

Megjelentek a pimasz alkuk

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az alku mértéke is nő. Egyre több a “szemtelen ajánlattevő”, akik nem félnek 10-15 százalékkal alacsonyabb vételi árat ajánlani. Jellemzően persze ekkora alkukról általában nincs szó a valóságban. Sebestyén Tamás szerint, ha adott esetben ilyen szélesre nyílik az olló a hirdetési ár és a vételi árajánlat között, akkor annak eredményeként általában nem szokott megegyezés születni.

ingatlanbefektetés
Az ok ilyenkor lehet az, hogy az eladó tartja magát nagyon az általa megálmodott értékhez, annak ellenére, hogy esetleg egy normál piaci árat ajánlottak a lakásáért. De az is előfordul, hogy egy reális áron kínált ingatlan esetében próbál egy túlzottan pimasz ajánlattal élni a vevő. A lényeg azonban a végeredmény: egy komoly érdekellentét kialakulása, majd a tranzakció meghiúsulása.Megint inkább a hitel, mint az albérletA szakértő szerint az előbbiek mellett változás érzékelhető az ingatlanpiacon a tekintetben is, hogy mind erősebb a hitelfelvételi kedv. Az ingatlanközvetítő szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a jelenlegi kamatok mellett valóban kedvezőnek mondhatók a bankok által kínált kölcsönök feltételei, másrészt a bérlakáspiacon kialakult bérleti díjak továbbra is rendkívül magasak, melyet nem tudnak és nem is nagyon akarnak már megfizetni az emberek.

Ebből következik, hogy egyre inkább hajlanak ismét a saját ingatlan vásárlása irányába, és egyre többen inkább fizetik a törlesztőrészleteket a bérleti díj helyett. A Balla Ingatlan szakértőjének várakozásai szerint a hitelfelvételi kedv ezen szintje akár hosszú távon is fennmaradhat.

Az árak még magasan járnak

Ami a kerületi ingatlanárakat illeti, a zuglói panellakásoknál jelenleg 320-370 ezer forint körüli átlag-négyzetméterárakról beszélhetünk. A régebbi építésű téglalakások esetében ennél mintegy 50 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakkal számolhatunk a XIV. kerületben. A XVI. kerületi családi házaknál 40 millió forint az induló ár, legalábbis azon ingatlanok esetében, melyek “tényleg szépek, tényleg jók és van bennük fantázia” – fogalmazott Sebestyén Tamás.

20 millió Ft alatti ingatlanok
Az újépítésű ingatlanok egyelőre csekély hatással bírnak a két kerület ingatlanpiacára. Inkább csak tervbe vett építkezésekkel találkozhatunk, épülő társasházakat, főleg nagyobb lakásszámú projektet, csak néhányat találni – mutatott rá a szakértő. A Balla Ingatlan várakozásai szerint 2018 végéig mintegy ezer új lakás átadására kerülhet sor Zuglóban. A XVI. kerületben ennél jóval kevesebb, mivel nincsenek nagyobb fejlesztések, jobbára csak sorházak, ikerházak és családi házak épülnek. A újépítésűek négyzetméterárai a XIV. kerületben 500-600 ezer forint között alakulnak városrésztől és a projekttől is függően, míg a XVI. kerületi kínálatban több mint 50-100 ezer forinttal olcsóbban válogathatunk.Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint a jövőt panelárak alakulása határozza meg a két kerületben. Véleménye szerint, mivel hatalmas ugrásra került sor a panelek esetében az elmúlt években, úgy akár most egy látványosabb esés is bekövetkezhet az elkövetkező hónapokban. Sebestyén Tamás úgy véli, hogy a panellakásoknál lehet majd először érezni a piac lassulását, az árak ereszkedését. A már érezhető, eddig lezajlott csökkenés még csak a kezdete ennek a folyamatnak, itt nem fog megállni a lefelé csúszás. Fél-egy éven belül már látványosabb esést is láthatunk majd a paneláraknál – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.