Jóval a lakásárak mögött kullognak a keresetek

lakásárak

A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 6,1 %-kal, a nettó pedig 7,8%-kal növekedett 2016. január és december között. A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon. A lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek, jóllehet a hiteltörlesztők aránya a keresetkehez képest csökkent. A KSH nemrég publikált adatainak értelmében a bruttó átlagkereset országos […]

tovább »

Beindult az önkormányzatok fantáziája a csokra

Milliókat áldoznak a költségvetésükből egyes önkormányzatok arra, hogy segítsék azokat a párokat, amelyek a családok otthonteremtési kedvezményével új lakást építenének a településen. A legkreatívabbak a Csongrád megyei polgármesterek, egymásra ígérnek, hogy őket válasszák azok, akik megfelelnek a csok és a bankok feltételeinek. Ez utóbbi egyébként nehezebb, mint sokan gondolnák.

tovább »

Ezért sírhatnak a budapestiek

lakásárak

Nincsenek könnyű helyzetben a fővárosban vagy Győr-Moson-Sopron megyében lakást vásárolni szándékozók. Míg ugyanis Nógrád megyében a havi nettó jövedelem háromnegyedét kérik az eladók az ingatlanok négyzetméteréért, előbbi két helyszín esetében közel kéthavi jövedelem a fajlagos kínálati ár. Ennek hátterében egyértelműen a magasabb lakásárak állnak, hiszen a havi jövedelmek is éppen ebben a két lokációban a legmagasabbak.

tovább »

Két táborra osztotta az országot a kínálati ár változása

kínálati ár

Növekvő árszínvonal és hatalmas lokációs különbségek. Ez rajzolódik ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztikából, mely 2014 és 2015 között vizsgálja az piacon kínált otthonok átlagárait. A több mint 100 000 egyedi ingatlanhirdetéssel bíró portál elemzéséből kiderül, hogy az áremelkedés ugyan összességében drámainak tűnik, a trend azonban mégsem mondható általánosnak.

tovább »