175 000 000 Ft
120,7 E Ft/m2
175 M Ft
120,7 E Ft/m2

Eladó ház
Zsédeny ház eladó, 19 szobás

1 450  m2 alapterület
19 szoba
felújítandó
13243 m2 telekméret
hirdetés
Az eladó ház leírása Jelentem az ingatlant

A KASTÉLYKÚRIA:
A Maróthy-kastélykúria a Vas megyei Zsédenyben áll. Telek mérete: 13.243 nm, épület mérete 1.450 nm. Az épület rel. jó állapotú, de részlegesen felújítandó.

Tervezői szakvélemény alapján a meglévő 750 nm +700 nm összterületű -földszint és tetőtér - műemléki épületen kívül a vonatkozó beépítési szabályok alapján még igény szerint további 3.090 nm területű épület kialakítására van lehetőség.

A Maróthy-kastélykúria földrajzi elhelyezkedése nagyon kedvező. A gyógyvízben -és fürdőkben gazdag Sárvártól és Bükfürdőtől egyaránt 10 km-re található. Távolsága Soprontól 45km, Eisenstadt-tól 60 km, Kőszegtől és Szombathelytől 26-26 km. Bécs, Pozsony 120 km, Budapest 200 km - ezen nagyvárosok központjából is 1,5-2 óra alatt elérhető az ingatlan.

A kúriát egy 1,3 hektáros arborétum-őspark öleli körül. A bekért szakértői vélemény alapján ezen terület alatt kb.1.000 m mélyen 34-36 C°-os gyógyvíz van, saját kút fúrása kivitelezhető.


A Káldy-Maróthy család 1890-ben romantikus-eklektikus stílusban epíttette a nyárilak-kúriát. A birtok, kúria megálmodója és építtetője feltehetően még Maróthy László volt, de a megépüléskor már Maróthy Győző a kúria tulajdonosa. A kúriát és a hozzá tartozó épületeket 1945-ig a Maróthy család birtokolta, majd azt követően államosításra került. A rendszerváltást követően a Fiedler család vásárolta meg és építtette újjá az épületet. Az épületben pár évvel ezelőttig étterem és hotel működött.


HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉG:
A megvalósítható mintegy 4.540 nm épület együttes, komoly és sokrétű hasznosítási potenciállal.
Az épülethez tartozó 1,3 hektáros terület nagyszerű lehetőséget nyújt pihenésére. 10 km-es körzetben pedig lehetőség van lovagolni, vadászni és horgászni. Gyógyvízzel es fürdőkkel rendelkező Sárvár és Bükfürdő szintén 10 km-es körzetben találhatóak.


Az ingatlan hasznosítási lehetőségei:
-->boutique jellegű szálloda, szeminár kapacitással, étteremmel, gyógyvizes wellness részleggel
-->nagyobb vállalat által tulajdonolt és üzemeltetett céges továbbképző, rekreációs központ
-->privát beruházásban kialakított birtok, ingatlan

A műemlékekre vonatkozó TAO törvény biztosította adókedvezményt -mind beruházásra, felújításra és folyamatos karbantartás/üzemeltetésre jelentősen javíthatja a projekt megtérülését céges hasznosítás esetén.


KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

ÉPÜLET
Stílus – romantikus eklektikus. Az épület külső arculata szépen harmonizál a környezettel. A kúria főbejárata előtti kocsialáhajtót elől négy, hátul kettő fejezetes négyzet-keresztmetszetű oszlop tartja. A főbejárat mellett balról és jobbról a Maróthy család és az Ajtay család címerei láthatók a falba építve. Az épületegyüttes sarkait fiáléra emlékeztető tornyocskák díszítik.
A kúria alaprajza kereszttengelyes, tetőzete kontyolt nyeregtető. A szobák mennyezete és a nagyobb felületű falak stukkódíszítésűek. Az épület egy izgalmas érdekessége az alsó társalgó egyik falába beépített monogramos téglagyűjtemény. A pincelejáró bejárati ajtaja rizalitszerű lépcsős pártázattal bír. Az épület nyílászárói keresztezettek, ablakait diszkrét könyöklővel és törtíves vagy derékszögben megtört szemöldökkel díszítettek.


MARÓTHY CSALÁD
A Maróthy-család kiemelkedő személyiségeket adott a magyar történelemnek. A teljesség igénye nélkül; A Maróthy név már a XIV század végén fellelhető - Maróthy János hadvezér 1391-ben kétszer nyert csatát a törökökkel szemben. Zsigmond király ezek után testőrévé tette és 1392-ben Pálülése aradi falut adta neki. Ő állította meg Pozsga vármegyében a török sereget, amiért 1397-ben mocsói bán címet kapott. Maróthy Mihály 1597-ben pápai várkapitány volt. Maróthy György, az 1730-as években a zürichi, baseli egyetemeket, a holland akadémiákat látogatta, hazatérve ő volt aki kidolgozta a magyar számtantanítás első módszertanát.

A Maróthy család címere a magyar családcímerek között igen ritka szép címer - azon kevesek egyike, amelyben virág és kígyó a címerkép.
Álló kerektalpú pajzs kék mezejében, pajzsláb zöld halomjából fölemelkedő ötágú leveles fehér rózsa, betűzve egy fatörzsbe, melyen egy kígyó körben tekeredik. Sisak: jobbra fordult, nyitott sisakkoronával. Sisakdísz: kitört szárnyak közt beszúrt háromágú rózsa. Takaró: kék-arany, vörös-ezüst.Megjegyzendő, hogy a rózsa kap főszerepet a nemesi címerben.



AZ INGATLAN UTÓLSÓ FUNKCIÓJA
Hotel és étterem. Két éttermi helyiség együttesen 80 fő egyideju elhelyezésére alkalmas. A különterem, 15-20 fős társaság részére, konferenciák, tanfolyamok, összejövetelek tartására megfelelő. A hotel rész, 6 db kétágyas, 3 db háromágyas szobával, 2 db apartmannal rendelkezik, valamennyi fürdőszobás, WC-s, tv-vel felszerelt. Az épület másik szárnyában - volt magánlakrész – további 8 szoba van kialakítás alatt. Tervezett még 4 db kétágyas szoba fürdővel, WC-vel. Az épület teljes nettó területe 1.450 nm.


Bármilyen kérdés, érdeklődés esetén örömmel állunk rendelkezésére.
Rubóczky Tamás / REALIDA

hirdetés
© 2018